Workshop Plankenkoorts en Expressiviteit

Heb Je Soms Last Van Plankenkoorts Als Je Je Muziek Voor Iemand Speelt?

Misschien heb je iemand al op de planken zien staan die zichzelf volledig liet gaan en dacht je bij jezelf dat je over hetzelfde zelfvertrouwen zou willen beschikken?

Men denkt vaak dat dit zelfvertrouwen komt door de jaren heen; hoe beter men wordt op het instrument, hoe meer zelfvertrouwen men zal krijgen. Het is echter niet zo dat de vaardigheden op je instrument in direct contact staan met je zelfvertrouwen op de planken. Onnoemelijk veel reeds ervaren performers ondervinden moeilijkheden om te komen tot een vrije expressiviteit, ongeacht hun beheersing van hun instrument.

Het is belangrijk om te beseffen dat je niet hoeft te wachten met je muziek naar buiten te komen tot als je je instrument ‘beheerst’. Hoewel je op je weg met je instrument vaak moeilijkheden zal overwinnen die je een goed gevoel zullen bezorgen,is de realiteit dat er nooit een dag zal zijn waarop je echt ‘klaar’ voelt om je muziek naar buiten te brengen.

Zelfvertrouwen komt echter niet uit het bannen van alle angsten, maar het leren kanaliseren van de beperkende gedachten die je tegenhouden om te doen wat je echt wilt doen. Echt zelfvertrouwen komt er niet als je er ‘klaar voor bent’, maar kan maar komen als je bewust bent van de redenen waarom je doet wat je wil en je de fundamenten van je eigen expressie hebt ontleed.

Plankenkoorts Hoef Je Niet Te 'Overwinnen'

Bij veel gelijkaardige workshops ligt de focus echter op het ‘overwinnen’  van plankenvrees. Plankenvrees hoeft echter niet ‘overwonnen’ te worden, het moet worden geplaatst en niet worden beschouwd als iets die, eens overwonnen, je ongelimiteerd zelfvertrouwen zal geven. Je plankenkoort mag dan misschien wel tijdelijk weg zijn, je zult je nog altijd niet in contact voelen met je echte expressieve ‘ik’.

In deze workshop gaan we niet proberen je zenuwen te overwinnen maar met gerichte oefeningen komen tot een vrijere expressie. Het eerste die van belang is is de vraag “wat zou je doen als je geen beperkingen (plankenvrees, beperkende gedachten,…) had?

Het antwoord op deze vraag lijkt misschien simpel om te geven, maar eenmaal doorgrond, zal je dit een weg geven en licht schijnen op de volgende stappen die je hoeft te doorlopen in het proces van het verwerven van ongebonden, vrije expressiviteit.

De tweede stap die we nemen is komen tot het zelfvertrouwen of wat je nodig hebt om te doen wat je wilt doen.
In deze unieke expressie en perfomance coaching wordt je dus van binnenuit bewust geleid tot het vinden van jou unieke stijl op de planken.

Deze workshop gaat door op 6 en 7 april 2013, telkens van 11u-18u te Hedendaagse Muziekschool Casa da Musica (Groentemarkt 17a te Oostende) en is er voor leerlingen die zich willen verdiepen in het naar buiten brengen van hun muziek en in contact willen komen met gelijkaardige expressieve zielen.

Deze coaching wordt gegeven door Chantal Acda en Eric Thielemans. Acda kennen we voornamelijk van Isbells en speelt ook bij de bands Sleepingdog en True Bypass. Eric Thielemans van Tape Cuts Tape, EARR, Jozef Dumoulin Trio.

De workshop vertrekt vanuit deze twee fundamentele vragen:
1) Waaruit wordt een muzikale ervaring opgebouwd?
2) Welke zijn de bouwstenen waarmee je deze ervaring construeert?

Tijdens de workshop worden enkele klemtonen gelegd:

  • Bijzondere aandacht voor (de intelligentie van) het lichaam.
  • Het geheugen van je lichaam.
  • Innerlijke en uiterlijke verwerking van impulsen.
  • De werking van de ruimte en resonantie. Gevoelig worden voor de lichamelijke en sensuele ruimte.
  • Invloed van houding (zowel letterlijk als figuurlijk, vanuit welk perspectief speel je)-
  • De feedbackloop van het luisteren---> wat komt er terug als je speelt? En hoe kan je dat weer gebruiken.

Via verschillende methodes (zoals o.a. Alexander Techniek, Danis Bois en NLP) onderzoeken we samen creatie en uiting.
Het lesgeld bedraagt 150 euro pp voor de tweedaagse coaching.

Inschrijvingen via info@casadamusica.be of 0486/379761